Конкурс рушників

2013-09-23

21 вересня 2013 року Баришівський район відзначав 90-річчя свого утворення. В рамках святкування відбувся конкурс «Рушник мого села».

Садова ЗОШ І – ІІІ ступенів на конкурс представила домотканий полотняний рушник Сахно Мотрі Андріївни, виготовлений в 50-х роках ХХ століття. Презентували роботу учениці 9 класу Шапочка Дарія та Зеленова Тетяна: «Рушник… Як багато говорить це слово. Сьогодні тут лише невелика частина тих рушників, що зберігаються у багатьох господинь, але якби всі, які є у наших односельчан рушники, ми принесли сюди, то вони не вмістилися тут. Ви подивіться на ці рушники, які у багатьох хатах вже заховали як річ не дуже потрібну, подалі від очей людських . Вони живуть поряд з нами з першого нашого крику, ведуть нас в життя і продовжать в останню путь. Вдумайтесь: чи помилимося ми, коли назвемо рушник нашою святинею?

Народилася дитина. Як ждуть це маленьке чудо в сім’ї! І в урочисту хвилину, коли його називають громадянином, поверх усіх покривал, ковдр палахкотить квітками рушник… Іде хлопець і армію, і мама останнім дотиком у хвилину прощання сповиває свою кровинку рушником… Хлопець і дівчина, покохавши один одного, єднають свої долі в одну рушником. На сватанні в’яжуть рушники старостам, на весіллі в’яжуть сватам, під час оформлення шлюбу в’яжуть молодим руки рушником… Помирає людина – і в останню дорогу її проводжає рушник: його кладуть на віко під хліб, в’яжуть на хрест… І це ще не все. Шановних гостей зустрічають підносячи хліб-сіль на рушникові.

То хіба ж не правий Андрій Малишко, сказавши у своїй «Пісні про рушник»:

І на тім рушникові оживе все знайоме до болю:

І дитинство й розлука, й твоя материнська любов.

Рушник нашого села – це реліквія сім’ї Сахно Надії Іванівни, вчительки хімії Садової ЗОШ І – ІІІ ступенів, який передається в родині уже в третє покоління; повністю ручна робота: від вирощування та переробки конопель, виготовлення ниток, ткання полотна до вишивання візерунка у традиційній червоно-чорній кольоровій гамі. Недарма, однією з улюблених пісень родини є пісня «Два кольори»:

Два кольори мої, два кольори,

Оба на полотні, в душі моїй оба…»

/Files/images/DSCN2492.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 167

Коментарi